Nyhetsgrupper

Litt mimring

Byvandringen langs Nidelva 7. juni 2011

Endelig opprant dagen for byvandringen, det var dystre værutsikter, men når man har meldt seg på en slik vandring, då går man! Og det tror jeg ingen angret på, for været ble riktig bra, solskinn det meste av tiden, og da skal man ikke klage. Det var en intenst lyttende gjeng på hele 18 personer som var samlet rundt guiden vår utenfor Vår Frue Kirke kl 10 om formiddagen. Hun startet med å fortelle om kirken, og satte deretter i gang turen vår ned i gjennom byen. Hele tiden fikk vi vite detaljer om stedene vi passerte.

Første stopp var biblioteket, som tidligere var byens rådhus. Her så vi de utgravningene som er gjort under huset, og som nå er tilgjengelig for besøkende. Vi kom ut på Peter Egges Plass som har mange elementer vi ble gjort kjent med, og gikk deretter over til Sparebank-bygget. Utgravingsområdet i kjelleren der var ikke helt ferdig da vi var der, men vi fikk et godt inntrykk av hvordan en av de eldste kirkene i byen var bygd opp, stein på stein. Der kunne vi også hygge oss med all kunsten som banken har utstilt i inngangsområdet sitt, som kontrast til den gamle kirkeruinen. Vi var også innom Cicignons plass og statuen av Johan Nygaardsvold og den moderne skulpturen av «Vikingskipet», og da begynte deltakerne å tø opp og kom med sine egne muntre kommentarer.

Vi krysset Olav Tryggvasons gate, gikk ned Krambugata og kom ned i Fjordgata, passerte «Lusparken» og fikk flere versjoner av hvorfor parken har fått dette navnet. Blomsterbrua var flott med tusenvis av blomstrende stemor i mange blå nyanser, og på Solsiden fikk vi faktisk en liten pust i bakken. Der var vi så heldige å få smaksprøver på Wasa-produkter, ikke knekkebrød, men en liten flaske smoothie av skogsbær, en «sjokolade» bestående av crisp og cereals, og et beger med eplemos og cereals, med engelske navn, selv om alt sannsynligvis er laget i Sverige. Men det var en flott hvilepause for oss, og det meste av det vi fikk smakte godt.

Solsiden og Trondhjems Mekaniske Verksted er jo et kapittel for seg, og det er moro å se at mye av utstyret i forbindelse med dokkene fortsatt står der, som minnesmerker over tidligere tiders aktiviteter. Vi ruslet deretter gjennom Bakklandet, beundret alle de gamle husene som nå nesten uten unntak er restaurert og tatt vare på. Fra Krana tok vi en kikk over mot andre siden av elva, og det er trist å se den ene kjempestore brygga som ikke er restaurert. Den er et sår i den ellers så flotte bryggerekka som gir et reelt bilde av bryggene slik de så ut da de var i bruk til mottak av alle slags varer fra områdene rundt. Eller, kanskje en del av bryggene den gangen heller ikke var så godt vedlikeholdt? Det fantes nok begge deler, ja.

Vi var litt tidlig ute til å gå til Hornemannsgården, så vi tok en ekstra runde rundt boligen til biskopen, rundt gjestehuset for pilegrimer, rundt Marinen og til sist gjennom Erkebispegården og Domkirken. Det var blitt en utrolig fin vandring, vi har jo historie rundt oss på alle kanter!

I Hornemannsgården fikk vi et rom for oss selv, og der ble vi servert «karbis» og wienerbrød, akkurat som i våre unge dager på kafé. Godt å få sette seg ned i hyggelig selskap og få noe godt å spise, etter en vellykket tur i flotte Trondheim.

Takk til Arr.kom for et godt arrangement

Og her er bildene fra turen ettersom vi vandret gjennom byen:

026_img_5515.jpg
032_img_5531.jpg
033_img_5532.jpg
034_img_5533.jpg
035_img_5534.jpg
036_img_5535.jpg
Dsc06752.jpg
002_img_5481.jpg
003_img_5482.jpg
005_img_5484.jpg
008_img_5490.jpg
010_img_5493.jpg